Транспорт

Летище

http://www.bourgas-airport.com/

Летище Бургас е разположено на 10 км. северозападно от центъра на града. То заема второ място по пътникопоток в страната след Летище София, обслужвайки близо 2 500 000 пътника годишно. През летния сезон до тук се изпълняват редица директни чартърни полети.

От Летището до центъра на града може да се придвижите:
– С автобус от обществения транспорт на Бургас (№15)
– С такси
– С автомобил под наем

Ж.П. Гара

Бургаската ЖП гара се намира в самия център на града, в непосредствена близост до Автогара Юг и Морска града. В близост има стоянка на таксита и спирки на градския транспорт.

Влакове до Бургас пътуват от всички големи и повечето малки градове в България.

http://www.bdz.bg/bg/

Пътища и магистрали

Бургас е крайна точка на автомагистрала Тракия, която свързва града с Ямбол, Стара Загора, Пазарджик и София. С кола от София до Бургас може да стигнете за около 3 часа.

От Варна пътят ви до Бургас е около 2 часа. Удобни пътни връзки към града има от всички черноморски градове, южно и северно от Бургас. Обновен и в много добро състояние е пътят Бургас – Малко Търново, където има ГКПП към Турция.

Морска Гара

От октомври 2013 година Бургас разполага с Морска гара, която се намира в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Там акостират пасажерски и круизни кораби от цял свят.

Пристанище Бургас разполага и с яхт клуб, предлагащ безопасна стоянка за яхти и катери при дълбочина на кея до 6 метра. Наличието на кран и охрана позволява вдигането и престоя на яхти на кей за дълъг период от време.

http://port-burgas.bg/

Обществен транспорт

Град Бургас разполага с добре развит обществен транспорт, чрез който може да се достигне до всяка точка на града в рамките на най- много 30 мин.

Директна автобусна линия (линия 15) осъществява връзката между летище Бургас и центъра на града, като автобусите пътуват регулярно на всеки 15 мин. Цената на билета е 1, 30 лв., а за по- голямо удобство може да закупите и електронна карта, в която да заредите желания от вас брой пътувания. Веднъж, след като сте се чекирали при влизане в автобуса, Вашият електронен билет важи 45 мин. като за това време можете да ползвате различни линии на обществени транспорт.

Бургаския свободен университет се намира точно до централната автобусна спирка, където спират почти всички автобуси на градския транспорт.

За подробна информация за линиите в гр. Бургас и техните спирки, можете да разгледате схемата на обществения транспорт

Схема на обществения транспорт

Кликнете на изображението за уголемяване на снимката

Информация за икономиката на града: